Friday, October 23, 2009

Perjalanan Hidupku Di Mesir.

baby Kak Sah. namanya Saadah. comel kan. huhu :)

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh.



Selawat dan salam ke atas junjungan Rasulullah s.a.w dan semoga kita semua berada dalam rahmat dan kesejahteraan Allah hendaknya.



Ana dah lama sebenarnya tak update blog ni. Arghh. rasa menggelegak rindu ana nak update blog. hehehe. (ceh ayat.. huhu) :p



oklah. Ana sekarang tengah tak tahu nak buat apa di malam hari yang sangat sejuk ni. Musim sejuk di Mesir dah tiba. Ni baru jek permulaan musim sejuk, belum lg kemuncaknya. macam mana la agaknya nanti. Insyaallah semuanya ok. :)
Sudah hampir sebulan ana berada di Mesir ni. Alhamdulillah semua urusan telah dipermudahkan oleh Allah s.w.t. Kakak2 musyrifah di sini pun banyak membantu ana dan sahabat2 ana untuk adapt kehidupan di sini. Walaupun di sini tak lah seperti kota Cairo yang mempunyai banyak tempat2 menarik, tapi alhamdulillah kat sini pun ok jugak. Macam2 jugak ada. hehe. cuma tak lah sehebat di Cairo.

Tapi walau apa pun tujuan ana ke sini bukan untuk melancong atau berjalan-jalan, tapi untuk study dan mencapai cita-cita ana untuk menjadi seorang doktor. Insyaallah. Amin. :D



Sepanjang ana di sini, banyak tempat dah ana pergi da sekitar Tanta ni. Awal bahr, Said Nawi, Fathallah, dan suk gaban(pasar). Nama tempat tinggal ana ialah Maarad. kawasan ni ok jugak cuma rumah kat mesir ni biasa la. Macam takk siap. tapi tgk jek macam tak siap tapi kadang-kadang rumah mcm KONDO. huhuhu. pelik org Arab ni kann.



Kehidupan kat sini tak macam kat Malysia. kat Malaysia malam boleh jek nak kuar perempuan secara berkumpulan. tapi kat sini walupun berkumpulan, tapi still kena ada musyrif yang jaga. musyrif tu lelaki atau ikhwah dalam bahasa arab. untuk keselamatan.

Pada seminggu lepas,ana sempat menyertai Program Gema Aidilfitri di Cairo. Best jugak la. cuma makanan tu agak sikit. huhu. maklumlah, ana ni orangnye makan byk. kalau nak kawen ngan ana kena sediakan makanan tu lebih2 sikit la. hehe. :p gurau je. Kat Cairo tu semua student perubatan dari semua muhafazah(cawangan) datang. Dari Alexandria, Mansoura, Cairo sudah pasti,Zaqazig dan Tanta sendiri.

Memang ramai la. Tak terkira. Dalam Ahmar tu semua yang berniqab kena bukak sebab untuk keselamatan bersama. Tak tahulah kenapa.




ana dan sahabat2 ana yang pergi Gema Aidilfitri di Cairo.





GAMBAR-GAMBAR KENANGAN

first day ke gam'ah. lpas kuliah terus jek beli aiskrim. :D
lawat imarah baru ana dan sahabat

p/s: Ada seorang ustaz sedang mencari jodohnya di sini. Ustaz tu offer siapa2 yang kawen dgn nya akan dapat nafkah 1000 genih sebulan. Siapa lah agaknya tu jodoh ustaz tu. XD

























3 comments:

sayeJAJA said...

jaga diri baek2 ye :)
selamat belajar.
jaja exam isnin nanti.
hee.wish me luck :)

ayumuslimah said...

hehe
insyaAllah jaja.
gudluck
insyaAllah dimudahkan segala perkara oleh Allah.
study hard and pray hard.

:D

OLA sengkai said...

rindu oyu...

seyes...
moge ko capai cite2 ko tuh..

=)

Post a Comment