Thursday, September 23, 2010

Pengalaman Mengajar Kita.

Assalamualaikum w.b.t.
Sepanjang cuti banyak pengalaman yang ana kutip. Sekurang-kurangnya terisi sikit masa yang terluang dengan perkara-perkara yang berfaedah. Alhamdulillah. Cuma rasa macam sekejap je masa berlalu bersama-sama keluarga di Malaysia ni. Tapi ada juga terselit rasa rindu kepada Tanta tercinta. Rindukan suasana yang banyak men'tarbiyah' diri ini yang serba kekurangan. Namun Alhamdulillah, sekurang-kurangnya sempat juga merasai kemanisan di'tarbiyah' sebelum mati.
Antara pengalaman yang paling ana tak mungkin lupakan adalah sepanjang mengikuti pengajian kelas Al-Quran oleh Ustaz Rusli. Sebenarnya ana ikut mak ana gi kelas tu. Daripada tak buat apa kat rumah, makan tiduq makan tiduq je, baik ke majlis ilmu. Semakin banyak kita belajar, semakin sedikit rasanya ilmu di dada ini.
Banyak juga hukum-hukum pembacaan Al-Quran yang dikutip. Contohnya, isti'mal huruf, mu'allaq, dan macam-macam lagi. Ana tak dpt la nak hurai satu-satu tu sbb belum fasih lagi. Ada juga tanya tentang hukum menindik hidung bagi perempuan. Ana ada rekod penerangan beliau.
Ustaz Rusli terangkan bahawa:
"Hukum menindik hidung bagi perempuan ni no. 1 tiada dalam syariat. Nabi saw bersabda 'barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum, dia termasuk dalam kaum tersebut'. Yang ke-2, selain daripada menyerupai, dia sebenarnya menyeksa diri dia sendiri. Tindik-tindik ni kan benda sakit. Jadi benda itu adalah tidak dibenarkan. Soalnya anak-anak dara sekarang ramai buat. Tindik hidung, kalau tindik telinga satu lubang takpe, ni 3-4 lubang. Yang seronoknya mak bapak ada lagi. Yang ke-2 yang buat-buat macam ni kadang-kadang dia pergi sekolah pakai tudung, bila dibuat pemeriksaan mengejut, baru nampak rambutnya berwarna dan berbagai-bagai lagi. Bagi saya benda-benda macam ni adalah kesalahan ibu bapa sebab Nabi letakkan tanggungjawab kerana pendidikan ini tanggungjawab ibu bapa yang akan mencorakkan anaknya Yahudi, Nasara atau Majusi. Tulah jadinya kalau ikutkan fesyen. Dia kata cantik, kita tak nampak cantiknya kat mana. Yang sebenarnya apa bezanya yang kita tengok dengan puak-puak yang akan sambut Deepavali bulan 11 ni. Saya tanya puak-puak agama Hindu ni, itu yang dorg buat kabadi cucuk-cucuk apa macam, apa dia punya opinion? Dia kata dari segi agama Hindu sebenarnya tak ade. Dia pun cakap kalau sembahyang takde di kuil yang kecil estet-estet ni. Dia sembahyang kuil yang besar-besar. Ini semua tak betul. Hindu punya kalau betul dia tutup semua dia tarik dia tutup semua. Ha itu seorang yang mempelajari Hindu yang betul-betul. Ha dia yang beritahu saya, dia bagi pinjam kitab dia iaitu kitab agama Hindu bahasa Sanskrit yang menyatakan bersanding itu adalah rukun agama hindu yang ke-11."
Itulah antara penerangan Ustaz Rusli yang ingin ana kongsikan. Banyak lagi sebenarnya tapi ini saja yang dapat ana kongsikan. Jadi selepas ni, kepada ibu bapa, yang bakal menjadi ibu bapa termasuk la ana sendiri ni sebagai peringatan, kelak kita didiklah anak-anak kita ni elok-elok kerana didikan kita la yang akan mencorakkan mereka. InsyaAllah.
Tak lama lagi ana akan pulang ke Tanta. Doakanlah perjalanan ana dan sahabat-sahabat ana semua selamat hendakNya. Doakan juga supaya segala urusan pembelajaran ana dan sahabat-sahabat seperjuangan ana kat sana dipermudahkan dan dikurniakan kejayaan di dunia dan akhirat. Aminn.
p/s: Dalam sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Thabrani,
Rasulullah saw bersabda : "Apabila melewati taman syurga, hendaklah engkau duduk disitu. Istirehatlah kamu di situ."
Para sahabat bertanya : " Ya Rasulullah, apakah taman syurga itu?"
Nabi saw menjawab : "Majlis-majlis ilmu"

0 comments:

Post a Comment